Hoe verloopt een lekdetectie van mazouttanks? Wanneer dient een tankcontrole en lekdetectie uitgevoerd te worden en op welke soort tanks?
Lekdetectie van mazouttanks is niet verplicht voor particuliere woningeigenaren. Zij hebben een mazouttank waarvan de inhoud is afgestemd op de stookolievoorraad voor een woning. Vaak is dat 3000 – 5000 liter. De wet eist in grote lijnen dat deze tanks bij de installatie goed worden geïnspecteerd.
Daarna is een periodieke tankcontrole en reiniging voldoende. Voor mazouttanks met een inhoud van 10.000 liter of meer gelden strengere regels. Dat zijn tanks die door bedrijven worden gebruikt. Om te voorkomen dat er milieuschade door lekkage ontstaat is het sinds een aantal jaren verplicht om een permanente lekdetectie te hebben.
Lekdetectiesysteem voor lekdetectie en controle mazouttanks
Om te voorkomen dat er lekkage optreedt van stookolie wordt er gebruik gemaakt van lekdetectie mazouttanks. Daarvoor bestaan diverse systemen. Bij mazouttanks met een enkele wand kan incidenteel een lekdetectie plaatsvinden door middel van een ultrasone scan. Voor dubbelwandige mazouttanks zijn systemen beschikbaar die continu in de gaten houden of één van de wanden van de tanks lek is. Zoals al is aangegeven is het bij enkel- en dubbelwandige systemen wettelijk verplicht om een lekdetectie te plaatsen als de tank meer dan 10.000 liter olie bevat. Zodra één van de wanden van de tank lek is krijgt de eigenaar automatisch een alarm.
Lekdetectie stookolietanks met een enkele wand
Om lekken de detecteren bij mazouttanks met een enkele wand wordt gebruik gemaakt van een meting met ultrasoon geluid. Het voordeel van zo’n systeem is, dat het niet nodig is om de stookolie uit de tank te laten lopen. Bij lekdetectie van stookolietanks met een enkele wand worden twee sensoren in de tank geplaatst. Een sensor boven het niveau van de stookolie en één onder het olieniveau. De tank wordt vervolgens vacuüm gezogen. Daarna kan de wand van de tank met ultrasoon geluid worden onderzocht. Met de signalen van de sensoren kan een digitaal beeld worden gemaakt van de tankwand. Daaruit is exact te bepalen waar een lekkage zit.
Lekdetectie mazouttanks met een dubbele wand
De lekdetectie mazouttanks met een dubbele wand kan op meerdere manieren worden gedaan. Bij alle methoden wordt gebruik gemaakt van de ruimte tussen de beide wanden van de tank. Het is verplicht om permanente lekdetectie mazouttanks te laten installeren als er een tank met een dubbele wand wordt gebruikt voor 10.000 liter stookolie of meer. In het vervolg van dit artikel worden enkele van de mogelijkheden van permanente lekdetectie op een rij gezet.
Lekdetectie door lichte onderdruk
Bij dit systeem wordt er voor een lichte onderdruk gezorgd in de ruimte tussen de twee wanden van de tank. Deze onderdruk wordt gemonitord. Als de onderdruk verdwijnt of vermindert is dat een teken dat er in één van de beide tankwanden sprake is van lekkage. In dat geval gaat er een alarm af. Lekdetectie mazouttanks op basis van lichte onderdruk is uitsluitend geschikt voor tanks die bovengronds zijn geplaatst.
Lekdetectie door middel van vloeistof
Er bestaan ook systemen waarbij vloeistof in de ruimte tussen de beide wanden van de tanks wordt gespoten. Bij deze vorm van lekdetectie wordt de aanwezigheid van de vloeistof in de gaten gehouden. Als van niveau van de vloeistof daalt is dat een indicatie van een lekkage in één van de wanden van de tank. Dan gaat er een alarm af. Voor deze methode van lekdetectie worden verschillende vloeistoffen gebruikt. Als gebruik wordt gemaakt van een vloeistof met een sterk reflecterende of contrasterende kleur is de plek van de lekkage gemakkelijker te vinden.
Lekdetectie mazouttanks door grote onderdruk
Het systeem voor lekdetectie door middel van grote onderdruk werkt op dezelfde manier als het systeem dat werkt op basis van lichte onderdruk. Het verschil is dat de systemen met grote onderdruk vooral geschikt zijn voor lekdetectie stookolietanks die in de grond zijn ingegraven.
Permanente lekdetectie mazouttanks met een enkele wand
Wie een mazouttank heeft van meer dan 10.000 liter – meestal zijn dat bedrijven – is het verstandig om de risico’s daarvan te inventariseren. Als zo’n tank gaat lekken zal de bodem rondom de tank vervuild raken. De grond moet worden gesaneerd, waarbij de eigenaar van de tank opdraait voor de kosten. Een permanente lekdetectie kan dit helpen voorkomen. Permanente lekdetectie is echter alleen beschikbaar voor dubbelwandige tanks. Met een enkelwandige tank loop je als bedrijf dus een groot financieel risico.
Het lijkt er op dat de enige oplossing bestaat uit het vervangen van de mazouttank door een dubbelwandig type. Ook dat vraagt een grote investering. Maar er is een tussenoplossing beschikbaar. Die bestaat uit het dubbelwandig maken van een enkelwandige mazouttank. Dan is permanente lekdetectie wel mogelijk. Het ombouwen naar dubbelwandig wordt gedaan door de stookolie uit de tank te pompen, de tank schoon te maken en een kunststof binnenwand in de oude tank te plaatsen. Tussen de beide wanden wordt vloeistof aangebracht. Die kan worden gemonitord, zodat er vanaf dat moment sprake is van een permanente lekdetectie.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.