Waar je bij lekkende afvoerleidingen vaak materiële schade ondervindt in je huis in de vorm van rot en schimmel, heb je bij lekkende rioleringen eerder last van ongedierte en vervelende geuren. Ook is een lek in een riool moeilijker op te sporen en te dichten.
Hoe ontstaan lekken in een riool?
Rioleringen zijn gemaakt om lang mee te gaan en zeker ook om tegen een stootje te kunnen. Het komt echter voor dat de riolering alsnog barst omdat er te veel druk op de rioolbuis komt. Dit gebeurt door:
- Zwaar vervoer zoals een vrachtwagen of SUV die over de riool rijdt;
- Tijdelijke plaatsing van een zwaar object; ( tuinhuis, zwembad, … )
- De riolering is niet diep genoeg geplaatst en er is zware vorst;
- Verzakking door grondwater;
- Ingegroeide boomwortels;
- …
Ook slaat de tand des tijds onverbiddelijk toe. Ook op je rioleringen. De riool wordt dan iets brozer en zo vinden boomwortels of ongedierte hun weg door de riolering.
Eens er een kleine lekkage ontstaat gaat het snel van kwaad naar erger. Er komt afvoerwater door het lek waardoor aarde rond het lek wegspoelt en er nog meer toegang komt tot de riool.
Hoe herken je een rioollekkage of lek in je riolering?
De gemakkelijkste manier om een rioollek te spotten is door de geur. Een rioollek geeft veel geurhinder rond het lek. Afhankelijk van de locatie en de wind zal je de geur waarnemen tot enkele meters ver. Soms zelfs tot in de woning.
Ook het zien van rioolvliegjes is een teken aan de wand. Deze kleine vliegjes van 5 mm komen normaal nooit buiten de rioleringen. De vliegjes herken je aan hun brede vleugels. Van bovenaf gezien lijken ze wel bruine hartjes.
Ten slotte zijn verstoppingen of het slecht weglopen van afvalwater een teken aan de wand.
Kan ik zelf een lek opsporen in mijn riool?
Zelf een rioollek opsporen is vrij moeilijk want het vergt kennis en speciale apparatuur.
Wel kan je proberen verschillende rioolleidingen uit te schakelen. Dit doe je door water te gieten in het begin en kijken of zo goed als al het water tot aan de hoofdriolering komt. Maak gebruik van je putjes en eventuele buisopeningen. Eens je ongeveer weet waar het lek zich bevindt, kan je een specialist laten komen. Door jouw werk zal het lek sneller gevonden en verholpen zijn. Dus zal je ook minder moeten betalen.
Lekdetectie riolering: methodes
Er zijn verschillende soorten van lekdetectie mogelijk om lekken in riolen te vinden. Waar men vroeger vooral rekende op een camera zijn er vandaag wel meer mogelijkheden. Afhankelijk van je riolering en van het lek, zal men een bepaalde lekdetectie toepassen. Enkele voorbeelden van lekdetectie zijn:
- Thermografie / infrarood;
- Endoscopie; (camera)
- Akoestiek of sonar;
- Tracertechnologie – Traceergas;
- Moisture mapping – vochtmeting; ( waterdetectie rondom de riool )
- Drukmeting;
- Gebruik van kleurvloeistof;
- Rookgas;
Service na detectie: dichting en droging
Het is niet voldoende om een lek in de riool te vinden. Het lek dient ook gedicht te worden. Hier bestaan een aantal methodes voor. Ook het ontstoppen van de riolering, reinigen van rioleringen en leegpompen van rioleringen dienen eerst te gebeuren vooraleer tot herstel kan overgegaan worden.
Vraag steeds in je offerte of deze dichting of in de prijs is inbegrepen en of het dezelfde dag nog kan gebeuren. Als dit niet het geval is, zal je waarschijnlijk een tweede maal verplaatsingskosten moeten betalen.
Een extra service dat sommige bedrijven geven is het uitdrogen van natte of wakke plaatsen rond het lek. Dit voorkomt verdere schimmelvorming en aantasting van de riool. Is het lek onherstelbaar, dan dien je over te gaan tot een volledige rioolrenovatie.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.