Je stookolietank reinigen dien je door een professionele reinigingsdienst te laten uitvoeren. Dankzij de periodieke reiniging voorkomt u kwaliteitsverlies van de mazout en behoudt u de optimale werking van de verwarmingsinstallatie op mazout.
In België worden nog steeds veel woningen verwarmd door middel van stookolie. De mazouttanks, waar die olie in wordt opgeslagen moeten voldoen aan strenge eisen. Het wordt aanbevolen om de tanks elke vijf jaar te laten inspecteren. Minimaal eens in de tien jaar moet je de mazouttank reinigen. Als je echter regelmatig last hebt van storingen in de verwarmingsketel kan het zijn dat de stookolie verontreinigd is met ongerechtigheden uit de tank. Dan moet je tussentijds de mazouttank reinigen. Ook als het stookolieverbruik ineens opvallend stijgt duidt dat op verontreinigingen en wordt de mazouttank reinigen aangeraden. Bovendien kan er na verloop van tijd door gevolg van condensatie zich water vormen in de tank.
Waarom moet je een mazouttank laten schoonmaken?
Mazout of stookolie is geen zuivere brandstof. Het bevat allerlei bezinksels, die als neerslag naar de bodem van de mazouttank zakken. Door die hele kleine stukjes bezinksel raakt de stookolie langzamerhand verontreinigd. Soms kan er in de mazouttank ook condensvorming optreden. Het water dat daardoor ontstaat zakt naar de bodem van de tank. Dat is logisch, want olie gaat altijd bovenop water drijven. Met name als gevolg van de bezinksels en het water kan de verwarmingsinstallatie kuren krijgen. Je moet dan denken aan verstoppingen in de sproeier van de brander. Soms heeft dat tot gevolg dat de verwarming uitvalt. Het kan ook zijn dat er onvolledige verbranding plaatsvindt. Dat betekent een hoger stookolieverbruik.
Hoe gaat een mazouttank reinigen in zijn werk?
Mazout is zeer schadelijk voor het milieu. Daarom worden bij een mazouttank reinigen strenge richtlijnen gehanteerd. Een mazouttank reinigen mag uitsluitend worden uitgevoerd door speciaal opgeleide technici. Zij moeten getraind zijn in het omgaan met de daarop afgestemde reinigings- en onderzoeksmaterialen. Bovendien moeten ze op de hoogte zijn van de te volgen veiligheidsprocedures. Een mazouttank reinigen mag alleen worden uitgevoerd als de uitvoerend technicus bereid is om volgens die richtlijnen te handelen.
- De eerste stap die wordt gezet bij een mazouttank reinigen is het leegpompen van de resterende mazout uit de tank. Die wordt opgeslagen in een tankwagen, die door de technicus is meegenomen. De opslag van deze mazout is tijdelijk.
- Als de mazouttank helemaal leeg is ligt er een laag bezinksel en neerslag op de bodem. Die wordt met een zuiginstrument opgezogen en opgevangen. Daarna kan het eigenlijke mazouttank reinigen gebeuren. Dat wordt zeer grondig gedaan.
- Als de tank schoon is vindt er een uitgebreide inspectie van de wand van de tank plaats. Het hangt van het materiaal van de tank af wat er precies wordt gecontroleerd. Bij een metalen tank wordt met name gelet op roestvorming, want dat kan een signaal zijn dat de mazouttank lek is of in de toekomst kan gaan lekken.
- Na afloop van de controle wordt de resterende stookolie uit de tankwagen weer teruggepompt in de mazouttank. De verwarming zou dan weer probleemloos moeten werken. De verzamelde afvalmaterialen worden door de technicus meegenomen om bij een afvalverwerking op een verantwoorde manier te worden behandeld.
Richtlijnen voor controle en mazouttank reinigen
Omdat er bij lekkage van stookolie veel milieuschade is, zijn de richtlijnen voor controle van een mazouttank behoorlijk streng. De regels verschillen echter per tankinhoud en zijn afhankelijk van de plaats waar de tank staat. Een mazouttank van minder dan 6000 liter, die is ingegraven in de grond, moet elke vijf jaar worden gecontroleerd.
- Een bovengrondse tank en een tank die in een kelder staat hoeft nooit te worden gecontroleerd. Tenminste, als deze na 1 maart 2009 in gebruik is genomen. Een tank die voor deze datum in gebruik is genomen moet nog één keer worden gecontroleerd, namelijk op de datum die bij de eerste controle (dus vóór 2009) is bepaald. Daarna is geen er controle meer nodig.
- Voor een mazouttank van meer dan 6000 liter stookolie zijn de eisen iets strenger. Een mazouttank die in de grond is ingegraven moet elke twee jaar worden gecontroleerd. Dat gaat om een beperkt onderzoek. Elke vijftien jaar moet er een uitgebreid onderzoek van zo’n tank plaatsvinden. Daarvoor geldt een uitzondering als de tank in een waterwingebied staat, want dan moet de beperkte controle elk jaar plaatsvinden en de uitgebreide controle elke tien jaar. Moderne tanks van speciale geharde kunststof zijn helemaal vrijgesteld van de uitgebreide controle.
- Een bovengrondse tank moet elke drie jaar een beperkt onderzoek ondergaan. Een bovengrondse tank van meer dan 20.000 liter moet daarnaast elke twintig jaar aan een algemeen onderzoek worden onderworpen.
Mazouttank reinigen ook bij neutralisatie verplicht
De populariteit van verwarmen met stookolie loopt behoorlijk terug. Veel inwoners van België stappen over op gasverwarming of op alternatieve manieren om de woning te verwarmen. De mazouttank is dan overbodig en kan in principe worden leeggepompt en verwijderd. Bij een bovengrondse tank of een tank die in de kelder staat, is dat geen probleem. Maar tanks die in de grond zijn ingegraven of ondergrondse stookolietanks kunnen soms niet worden verwijderd. In dat geval is mazouttank reinigen voor de neutralisatie van stookolietanks verplicht. Als de tank is schoongemaakt moet hij worden opgevuld met een inert materiaal, zoals zand of schuim ( expanderende kunststof of 2-component inert schuimsysteem). Een op deze wijze ingegraven gereinigde mazouttank is niet schadelijk voor het milieu.
Prijs controle en tankkeuring
De tankkeuring prijs kan je hier terugvinden.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.