Een regenwaterput reinigen & onderhouden is niet zo vaak nodig. Afhankelijk van de afmetingen en hoeveel water er wordt gebruikt kan een put tot wel 10 jaar probleemloos functioneren zonder dat er een regenwaterput onderhoud nodig is. Als er wel onderhoud nodig is kun je dat het beste door een professioneel bedrijf laten uitvoeren.
Het water in de put wordt door micro-organismen gereinigd. Daarbij ontstaan gevaarlijke gassen. Het reinigen mag ook niet zo grondig gebeuren dat de micro-organismen dood gaan. Een professioneel bedrijf weet precies welke producten ze voor een regenwaterput reinigen & onderhouden wel en niet kunnen gebruiken.
Wat is een regenwaterput?
In een regenwaterput wordt regenwater van het dak opgevangen voor gebruik in het huishouden. Dat zorgt voor een flinke besparing op de waterrekening. Een regenwaterput is afgestemd op de grootte van je huishouden. Het water uit een regenwaterput is binnen in de woning geschikt voor het doorspoelen van het toilet, voor de wasmachine en voor schoonmaakwerk. Buitenshuis kan het water worden gebruikt om de planten in de tuin te sproeien, om de auto te wassen en om de terrastegels te reinigen. Een regenwaterput wordt meestal gemaakt van kunststof of beton.
Uit welke onderdelen bestaat een regenwaterput?
Om te voorkomen dat je je regenwaterput in de winter vanwege vorst moet laten leeglopen kun je het best kiezen voor een ondergrondse put van beton. De optimale grootte kun je door een expert laten berekenen. Een te kleine put staat te vaak leeg doordat je teveel water gebruikt. Een te grote put loopt niet vaak genoeg over, waardoor de kwaliteit van het water achteruit gaat. Een regenwaterput bestaat uit een betonnen of kunststof huis en uit een aantal filters, een pomp en een sifon. Een regenwaterput reinigen & onderhouden betreft het betonnen huis. De werking van de overige onderdelen is je eigen verantwoording.
De verschillende filters in een regenwaterput
Een regenwaterput heeft minimaal twee en soms drie filters. Het eerste is het voorfilter. Dat zit bovenaan de put. Dit filter houdt grof vuil tegen, zoals takken en bladeren. Zand kan wel door dit filter dringen. Het voorfilter moet elk half jaar worden gecontroleerd en gewassen, zodat het niet verstopt raakt. Het nafilter is het tweede filter. Dat zit tussen de pomp en de aansluitingen in je woning en haalt kleine vuildeeltjes, zoals zand uit het water. Daarna volgt soms een actief koolfilter, waarmee geurtjes worden verwijderd. Het koolfilter moet elk half jaar worden vervangen.
Hoe werkt een regenwaterput?
De regenwaterput wordt gevuld met regenwater dat in de dakgoten wordt opgevangen. Het passeert het voorfilter en komt in de put terecht. Micro-organismen op de wanden van de put reinigen het water. Zodra er een watervraag is uit de woning slaat de pomp aan. Die pompt het water uit de put langs het filter en het actieve koolfilter en dan kan het schone water via de tappunten worden gebruikt. Als de filters goed werken volstaat regenwaterput reinigen & onderhouden eens in de vijf á tien jaar. Alleen als er een sliblaag op de bodem ontstaat, als het water bruin kleurt of bij geurtjes is regenwaterput reinigen & onderhouden vaker nodig.
Hoe herken je een vervuilde regenput?
Vooral tijdens droge periodes komt het waterpeil in de regenput laag te staan. Dan kan het voorvallen dat de pomp vuil en slib begint op te zuigen. De filter aan de pomp zal hierdoor snel verkleuren en veel vuil bevatten. Je kan een vervuilde regenwaterput ook herkennen door geurhinder. De regenwaterput stinkt en geeft een hinderlijke geur af. Ten slotte kan het voorvallen dat het spoelwater van het toilet een bruin-zwarte kleur heeft. Dat komt door de aanwezigheid van mossen en algen op het dak. Korstmossen komen na een hevige regenbui los van het dak en spoelen weg via de regenafvoeren naar de regenput. Je kan dit probleem oplossen door je dak te reinigen. Je dient op een kost te rekenen tussen €5 – €10 per vierkante meter om je dak te laten schoonmaken. Ten slotte kan een breuk in de wand van de regenput zorgen voor vervuiling. Dan dien je je put te laten uitgraven en een nieuwe te laten plaatsen.
Waaruit bestaat regenwaterput reinigen & onderhouden?
Als er een droge periode is geweest en de put maar weinig water bevat is het een goed moment om een professioneel bedrijf in te schakelen voor regenwaterput reinigen & onderhouden. Dat bedrijf zal eerst het overtollige water wegpompen en dan met een reinigingsapparaat de wanden en de bodem schoonmaken. Daarna wordt het resterende water met alle rommel en slib dat daarin is gevallen met een vuilwaterdompelpomp uit de put gepompt. Er wordt heel voorzichtig te werk gegaan om de micro-organismen niet te beschadigen. Er worden biologische reinigingsmiddelen gebruikt en als het nodig is worden de wanden voorzichtig met een borstel gereinigd. Ook de toevoeren, afvoeren, filters… worden nagekeken en indien nodig gereinigd en vervangen. Het kan voorvallen dat er verstopping in toevoerbuis naar de regenwaterput voorkomt door vervuiling dat via de regenafvoeren de put in willen. De filters houden het meeste vuil tegen waardoor de toevoer verstopt geraakt.
Gevaren bij regenwaterput reinigen & onderhouden
Een regenwaterput reinigen & onderhouden is niet zonder gevaar. De put is normaalgesproken jarenlang afgesloten van de buitenlucht en zal maar heel weinig zuurstof bevatten. Dat kun je testen met een kaarsvlam. Als de vlam in de put dooft is er te weinig zuurstof om veilig te kunnen werken. Professionele reinigingsbedrijven maken vaak gebruik van speciale maskers en veiligheidskleding. De werknemers zullen een reinigingsklus altijd met twee of meer personen uitvoeren. Als één van de schoonmakers ondanks de voorzorgsmaatregelen onwel wordt kan de ander de hulp inroepen van een medisch team.
Stappenplan regenwaterput reinigen & onderhouden
Een regenwaterput reinigen & onderhouden kost ongeveer 200 -250 euro, afhankelijk van de grootte van de put en de mate van vervuiling. Er wordt volgens een vast stappenplan gewerkt:
- De put leegpompen via het mangat
- Schoonmaken van de wanden en de bodem van de put
- Het resterende vuil wegzuigen, zodat de put helemaal schoon is
- Desinfecteren van de wanden en bodem met een biologisch ontsmettingsmiddel
- Bijvullen van de put met zuiver water
Dan is de put weer jaren klaar voor probleemloos gebruik.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.