Als er sprake is van een breuk in de riolering, een verzakte riolering dan dient er rioolherstelling of rioolrenovatie van de riolering plaatsvinden. Daarvoor wordt altijd een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld.
Voor rioolherstelling is speciaal en professioneel gereedschap nodig. Maar voordat er een begin kan worden gemaakt met rioolherstel moet er eerst onderzoek worden gedaan naar de plek en de oorzaak van de breuk in de riolering. Het herstelbedrijf zal daarvoor eerst in gesprek gaan met de eigenaar van het betreffende gebouw en daarna zelf onderzoek doen naar de oorzaak van de problemen. Pas als die bekend is kan er voor een adequate aanpak worden gekozen.
De oorzaken van een rioolbreuk
Om rioolherstelling te kunnen uitvoeren is het van belang dat de oorzaak eerst wordt gevonden. De oorzaken van een rioolbreuk zijn divers. De meest voorkomende worden hier op een rij gezet.
1. Boomwortels
Eén van de bekendste is de groei van wortels van bomen. Boomwortels zijn enorm sterk en kunnen geweldige krachten uitoefenen op alles wat in de weg zit. Iedereen kent wel de voorbeelden van complete straten die omhoog komen door de groei van boomwortels. Een boomwortel kan een riolering verschuiven, waardoor deze breekt. Het komt ook wel eens voor dat een boomwortel dwars door de wand van een rioolbuis groeit.
2. Boor- en graafwerkzaamheden
Het komt regelmatig voor dat de riolering bij graafwerkzaamheden geraakt wordt. Dat kan ertoe leiden dat er een scheur of gat in de rioolbuis ontstaat, of dat het rioolstelsel verzakt en verschuift. Op den duur zal er een rioolbreuk optreden. Bij boren in de grond kan ook schade aan de riolering ontstaan, wat uiteindelijk ook leidt tot een rioolbreuk.
3. Fouten bij de aanleg
Als een riolering met onvoldoende kennis van zaken is aangelegd kan er na verloop van tijd zoveel druk op de leidingen komen te staan, dat ze scheuren of breken. Ook als de verkeerde lijm wordt gebruikt om de leidingen aan elkaar te bevestigen kan er lekkage ontstaan.
4. Corrosie
Vooral oude rioleringen gaan kapot doordat het materiaal van de leidingen wordt aangetast door corrosie. Dergelijke rioleringen zullen zeer snelle breuk vertonen en gaan lekken dan nieuwe rioleringsbuizen.
5. Scherpe onderdelen
Scherpe objecten, die tijdens de bouw of via de afvoer in de riolering terecht komen, kunnen na jaren alsnog een rioolbreuk veroorzaken. Doordat die objecten telkens op dezelfde plek tegen de rioolbuis heen en weer bewegen verzwakt de wand van de rioolbuis, totdat die na verloop van tijd scheurt.
Herkennen van een rioolbreuk
Verstopping van de riolering en een rioolbreuk zijn gemakkelijk door elkaar te halen. Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt. Lekkage, gepaard gaande met een vreselijke stank is ook een bekend symptoom van een rioolbreuk. Als het een langer durende lekkage betreft krijg je last van vocht- en schimmelplekken en soms van rioolvliegjes. Dat komt doordat de eitjes van de vliegjes snel kunnen uitkomen in het weggelekte warme rioolwater. In het rioolwater zit ook voedsel voor de vliegjes.
Welke manieren van rioolherstelling zijn er?
Rioolherstelling kan op twee manieren plaatsvinden. Eerst wordt bepaald welk deel van het riool kapot is. Dat gedeelte van de riolering wordt volledig vervangen. Als blijkt dat het resterende deel van de riolering ook in slechte staat verkeert, kan worden besloten om bij de rioolherstelling de volledige riolering te vervangen. Dit is wel een rigoureuze maatregel, maar door deze manier van rioolherstelling worden de problemen voorgoed verholpen. Na een professioneel uitgevoerde rioolherstelling zullen er de volgende tientallen jaren geen problemen meer optreden.
Een andere manier van rioolherstelling bestaat uit het opvullen van de beschadigde riolering met een hars. Deze vorm van rioolherstelling wordt relining ofwel een koustechniek genoemd. Aan deze manier van rioolherstelling zijn wat voorwaarden verbonden, want rioolherstelling op deze manier kan lang niet in elke situatie worden uitgevoerd. Het is de taak van het bedrijf dat de rioolherstelling uitvoert om te bepalen of een reparatie door middel van relining kan worden uitgevoerd, of dat de volledige rioolleiding moet worden vervangen.
Milieuschade bij rioolherstelling
Wees je er als gebouweigenaar van bewust dat een rioolbreuk kan leiden tot milieuschade. Alleen een rioolherstelling is soms niet genoeg om het probleem te verhelpen. Als er al lange tijd door een rioolbreuk lekkage is geweest van afvalwater in de grond, kan deze verontreinigen. Soms is deze verontreiniging zo groot, dat de grond moet worden gesaneerd. Dit moet door het rioolherstellingsbedrijf met de eigenaar van het gebouw worden besproken. Want als hij de vervuilde grond laat liggen kan hij een boete krijgen en draait hij volledig op voor de kosten van de grondsanering.
Voor het resultaat van de rioolherstelling is het beter om het afgraven van de vervuilde grond te doen voordat de nieuwe riolering wordt aangelegd. Want als de grond rondom een nieuwe riolering moet worden afgegraven kan er gemakkelijk nieuwe schade ontstaan. Want dan kan de nieuwe grond inklinken, met als gevolg dat er weer scheuren in de riolering zullen ontstaan. In dat geval zal een rioolherstelling dus niet het gewenste resultaat opleveren.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.