Naast de moderne methodes wordt een oude inspectiemethode, de rookanalyse van de riolering, nog vaak gebruikt om de staat van de riolering in kaart te brengen.
In sommige situaties is een rookanalyse een goedkopere en betere methode dan een camera-inspectie. Bij een rookanalyse riolering wordt er rook in een stelsel van rioleringsbuizen geblazen. Na verloop van tijd zal deze rook weer naar buiten komen op plekken waar de riolering is beschadigd. Met deze methode kan het riool in woonhuizen en bedrijven worden onderzocht. Maar hij is ook geschikt om staat en de aansluitingen van de riolering in straten te controleren.
De voor- en nadelen van rookanalyse riolering
Eén van de grootste voordelen van rookanalyse riolering ten opzichte van een camera-inspectie van de riolering is dat met rook veel kleinere beschadigingen gevonden kunnen worden. Een haarscheurtje in de wand van het riool laat al voldoende rook door om het probleem te kunnen constateren. Op een camera is zo’n haarscheurtje nauwelijks zichtbaar. Alleen als het scheurtje onder het water in het riool zit kan de camera misschien wat luchtbelletjes zien. Een ander voordeel van rookanalyse is dat er een heel rioolstelsel in één keer kan worden geanalyseerd.
Een nadeel van rookanalyse is dat er veel ‘gedoe’ omheen is. Zo’n rookanalyse is legaal en mag in principe altijd worden uitgevoerd. Maar het is verstandig om voorafgaand aan de analyse de gemeente, de brandweer en de omwonenden op de hoogte te stellen. Dat kan het bedrijf dat de analyse uitvoert doen. Want anders loop je het risico dat iemand met de beste bedoelingen alarm slaat vanwege brand, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wat ook als een nadeel wordt beschouwd, is dat een goede analyse echt aan de professionals moet worden overgelaten. Als opdrachtgever en leek is het vrijwel onmogelijk om conclusies te trekken uit de meetresultaten.
De geschiedenis van de rookanalyse
De rookanalyse wordt al tientallen jaren gebruikt. De methode is in de jaren tachtig ontwikkeld en in de jaren daarna sterk verbeterd. In de eerste jaren waren de rookmachines nog niet zo geavanceerd dat de rook onder de juiste condities in het riool kon worden geblazen. Daardoor waren de metingen in die tijd niet zo betrouwbaar als tegenwoordig. De rookmachines die tegenwoordig worden gebruikt variëren van hele simpele apparaten van een paar honderd euro, tot hele dure. Die hebben een grote capaciteit en blazen rook met de gewenste temperatuur en rookdichtheid in het riool.
De grootste verbetering die in de loop der jaren is doorgevoerd is de kwaliteit van de rook. In de eerste jaren werd nog weleens ‘echte’ rook gebruikt, die slecht is voor de gezondheid. De rook die tegenwoordig voor een rookanalyse wordt gebruikt is absoluut onschadelijk voor mens en milieu. Deze rook heeft niets te maken met rookontwikkeling door een brand. Het is hetzelfde product als wordt gebruikt in rookmachines bij optredens in het theater. Als buurtbewoners de gemeente gaan bellen dat er milieuvervuilende activiteiten worden uitgevoerd is dat dus totaal ongegrond.
Welke problemen worden gevonden dankzij de rookanalyse?
Een rookanalyse wordt ingezet als er klachten zijn over stankoverlast en als er vermoedens zijn van scheuren in de riolering. Die klachten hebben uiteraard met elkaar te maken, want stankoverlast wordt vaak veroorzaakt door lekkages door scheuren. Een rookanalyse is dus vooral geschikt om acute problemen boven tafel te krijgen. De resultaten worden gekregen uit een visuele inspectie door ervaren rioolinspecteurs. Zij werken volgens het principe waar rook is, zit lekkage. Wie nieuwsgierig is naar de conditie van de binnenwand van de riolering kan beter een inspectie door een camera laten doen, of gebruik maken van een analyse met behulp van sonar apparatuur.
Hoe werkt een rookanalyse riolering?
Bij een rookanalyse riolering wordt gewerkt volgens een vast schema. Voorafgaand aan de analyse worden de officiële instanties ingelicht. Dat is niet verplicht, maar kan paniek en overlast door omwonenden voorkomen. Als het inspectieteam met alle apparatuur ter plaatse is worden eerst alle ‘gewone’ openingen naar de riolering afgeplakt. Daarna wordt er met een rookmachine of met rooktabletten rook in het riool geblazen. Vervolgens wordt overal in en rondom het pand gekeken of ergens rook te zien is. Als dat zo is betekent het dat in die buurt ergens een lekkage zit.
Een rookanalyse is minder duur dan andere methoden om het riool te inspecteren. Door veel specialisten wordt het als een groot voordeel gezien dat er niet gegraven hoeft te worden. Gemeentelijke rioolsystemen door straten kunnen ook worden getest met een rookanalyse riolering. In dat geval is die echter niet 100% betrouwbaar. Want bij zo’n test wordt gecontroleerd of de riolering op de juiste wijze op de woningen is aangesloten. Als er bij een woning een leiding foutief is aangesloten en voorzien is van een terugslagklep, dan is dat niet te zien. Want de rook, die dan in de woning uit de leiding zou moeten komen, kan door die klep niet naar binnen.
Prijs rookanalyse
Rookgenerator – Rookdetectie | €85 – €150* |
* richtprijzen
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.