Een septische put reinigen & onderhouden is essentieel om de put zijn werk goed te laten doen. Met een septische put wordt het afvalwater dat je thuis produceert gereinigd voordat het in een sloot of het riool terecht komt.
Het reinigen is een biologisch proces. Dat betekent dat het water door levende organismen wordt gereinigd. Voor een goed biologisch evenwicht moet je een septische put reinigen & onderhouden. Tijdens die werkzaamheden wordt overtollig slib afgevoerd. Ook de toe- en afvoerleidingen worden gereinigd en als het aantal bacteriën te laag is wordt dit aangevuld. Een septische put reinigen & onderhouden moet gemiddeld eens in de 1 á 2 jaar gebeuren.
Hoe werkt een septische put?
2 soorten water
Om het belang van een septische put te begrijpen is het essentieel dat je als woningeigenaar weet hoe een septische put werkt. Het afvalwater in een huishouden bestaat uit twee soorten water. Ten eerste is dat het afvalwater uit het toilet, het zogenoemde zwarte water. Het water uit het huishouden, dat gebruikt wordt om te wassen, te douchen en om mee te koken wordt het grijze water genoemd. Beide soorten afvalwater komen in een septische put terecht. In de put worden de vaste en verteerbare bestanddelen uit het water gehaald. Daarna wordt het water geloosd in een riool.
Bacteriën doen het werk
In de put vindt een rottingsproces plaats, waarbij allerlei gassen vrijkomen en schuimvorming plaats vindt. Dat gebeurt in twee compartimenten. Het afvalwater komt binnen in het eerste compartiment. Dat is zuurstofarm. Daar bezinken de organische stoffen voordat ze op de bodem verteren. Tijdens dat afbraakproces, dat door anaerobe bacteriën wordt uitgevoerd, ontstaan methaan, water, slib en kooldioxide. Bovenin het compartiment ontstaat een schuimlaag, waarop zich een soort korst vormt. De vloeistof uit het eerste compartiment stroomt naar het tweede compartiment, waar oxidatie van die vloeistof plaatsvindt. Daar komt ook weer veel gas bij vrij. Tenslotte wordt het water uit het tweede compartiment afgevoerd naar het riool.
De noodzaak van een septische put ruimen & onderhouden
Na verloop van tijd ontstaat er op de bodem van het eerste compartiment een dikke laag met bezinksel. Dat zijn de organische stoffen die grotendeels zijn verteerd. Bovenop het water in het eerste compartiment ontstaat een laag schuim van een centimeter of 15 met een harde korstachtige bovenkant. Dat is normaal. Maar als de put vol raakt kan er nog maar moeilijk nieuw afvalwater in de put stromen. Om de put blijvend goed te laten functioneren is een septische put reinigen & onderhouden essentieel. Een septische put ledigen is vooral belangrijk om de hoeveelheid bacteriën in stand te houden.
Gevolgen slecht werkende septische put
Tijdens die biologische reinigingsprocessen kan er ook van alles fout gaan. Dat gebeurt vooral als het afvalwater dat wordt aangeboden vervuild is met stoffen waar de bacteriën niet tegen kunnen. Daarbij moet je denken aan niet-biologische reinigingsmiddelen, haren en moeilijk afbreekbare producten zoals maandverband en zwaar toiletpapier. Als gevolg daarvan gaan de bacteriën dood en daardoor raken de processen uit balans. Een eerste signaal daarvan is dat de afvoer van het toilet niet meer goed werkt. Dat komt doordat de afvoerbuis van de septische put verstopt raakt, waardoor ook de andere aansluitingen het niet meer goed doen. Bovendien kan een slecht werkende septische put geurhinder in huis veroorzaken. De septische put reinigen & onderhouden is dan de enige oplossing.
Septische put ledigen door ruimfirma
Een septische put reinigen & onderhouden moet door een gespecialiseerd en gecertificeerd ruimbedrijf worden gedaan. Daarbij wordt de laag bezinksel die zich in de loop der tijd heeft verzameld weggehaald. Ook worden alle aansluitingen van de septische put gereinigd. Voor een optimale doorstroming kan het ook noodzakelijk zijn om de sloot waarop het gereinigde water wordt afgevoerd schoon te maken. Als tijdens de reiniging blijkt dat de septische put lekt, zal deze door middel van hogedrukreiniging eerst worden schoongemaakt. Daarna wordt hij weer waterdicht gemaakt. Bij ernstige lekkage kan het nodig zijn om de vervuilde grond rondom de put af te voeren.
Gespecialiseerde ruimingsbedrijven hebben voor het septische put reinigen & onderhouden speciale apparatuur. Dat moet ook wel, want bij het reinigen kunnen zeer gevaarlijke en giftige gassen vrijkomen. Daarom worden speciale vrachtwagens ingezet met ingebouwde hogedrukreinigers en grote tanks om het bezinksel af te voeren.
Prijs septische put ledigen & onderhouden
Een septische put reinigen & onderhouden is een klus die regelmatig moet worden uitgevoerd. Hoe vaak dat nodig is hangt af van de grootte, het aantal gebruikers en de kwaliteit van het afvalwater. Eén á twee keer per jaar is een goed gemiddelde. Het reinigen en onderhouden van een septische put kost tussen €100 – €300.
Septische put reinigen & onderhouden met een ruimingsattest
Voor een septische put reinigen & onderhouden moet je altijd een bedrijf kiezen dat bereid is om een ruimingsattest te verstrekken. Met zo’n attest heb je als klant de garantie dat het afval uit de put legaal wordt geloosd bij de RWZI. Dat is een rioolzuivering die bevoegd is om dit huishoudelijke water te zuiveren. In Vlaanderen is Aquafin zo’n bevoegd bedrijf. Een ruimingsattest is tegelijkertijd de garantie dat de septische put volgens de geldende regels van de milieuwetgeving wordt geleegd.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.