In uitzonderlijke gevallen wordt er gebruik gemaakt van een sonaronderzoek in de riolering om de staat van de riolering in kaart te brengen. Sonaronderzoek is een ingewikkelde en behoorlijk dure testmethode. Die wordt vaak toegepast in met inspectie met een camera of door middel van rookonderzoek als deze niet de gewenste informatie bieden.
Met een sonaronderzoek van leidingen wordt meer en zeer gedetailleerde informatie over de staat van de riolering verkregen. Dit onderzoek kan uitsluitsel geven over de wijze en de intensiviteit waarop het onderhoud van de riolering in de komende jaren moet worden uitgevoerd. Sonaronderzoek wordt toegepast in situaties waarin de kwaliteit van de riolering van groot belang is.
Hoe werkt sonaronderzoek van rioleringen?
Bij een sonaronderzoek wordt het rioolstelsel onderzocht door middel van geluidsgolven. Een sonar bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender produceert een ultrasoon geluid, dat tegen de wand van het riool kaatst en vervolgens door de ontvanger weer wordt opgevangen. Welk deel van het geluid wordt opgevangen is een indicatie voor de kwaliteit van de rioolwand. Als de rioolwand scheurtjes bevat, dunner is door erosie of vanwege beschadigingen, is dat te detecteren door middel van het teruggekaatste geluid. De geluidsfrequenties die worden toegepast zijn niet hoorbaar door het menselijk oor. Het zijn zeer hoge frequenties.
Bij sonaronderzoek riolering is veel techniek nodig. Specialisten die werken met sonaronderzoek riolering zijn hoog opgeleide technici. Door de complexe techniek is het niet eenvoudig om de juiste conclusies uit de metingen te trekken. Het beeld is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de gebruikte frequentie en het materiaal van de wand waarvan de riolering is gemaakt. Gelukkig wordt daarom gebruik gemaakt van geavanceerde 3D software. Die brengt de wand van de riolering realtime tot in het grootste detail op een beeldscherm in beeld.
Welke details zijn zichtbaar met sonaronderzoek riolering
De beelden die met sonaronderzoek worden gemaakt zijn niet te vergelijken met foto’s. De 3D software maakt een plaatje met de details van de rioolwand. Details die zichtbaar zijn, zijn de wanddikte, eventuele gaten, vervuiling op de wand en voegschade. Door te variëren met de frequentie van het geluid kan dieper worden doorgedrongen in de wand van de riolering. Dit gaat echter wel ten koste van de kwaliteit van de beelden. Ervaren technici die het rioolonderzoek uitvoeren zijn in staat zijn om de frequentie optimaal in te stellen. Het geluid van de sonar is niet sterk genoeg om dwars door de wand van de riolering naar buiten te ‘kijken’.
De sonar kan zowel boven als onder water worden gebruikt. Het is dus niet nodig om de rioolbuizen leeg te pompen. Met de 3D software kan echter niet een beeld worden gemaakt dat deels boven en deels onder water wordt gemaakt. Dat komt doordat geluidsgolven in lucht anders reageren dan onder water. Als een riolering half onder water staat moet er dus een gecombineerd beeld worden gemaakt, bestaande uit twee scans. Eerst wordt de onderkant van de rioolbuis gescand terwijl de sonar onder het wateroppervlak ligt. Daarna volgt de bovenkant van de rioolbuis als de sonar boven het water ligt.
Toepassing van sonaronderzoek
Sonaronderzoek riolering wordt vrijwel altijd als aanvullend onderzoek uitgevoerd, wanneer een camera-inspectie daartoe aanleiding geeft. Op de beelden, die met sonaronderzoek worden gemaakt, zijn meer details zichtbaar dan op de beelden van de camera. Het gaat om beelden van 360 graden, die precies laten zien hoe de binnenkant van de wand er uit ziet. Zelfs puin en gruis dat op de bodem van de rioolpijp ligt, kan goed worden onderscheiden. Uiteraard zijn op de beelden geen echte kleuren zichtbaar. Want het gaat nog altijd om een met software geconstrueerd beeld in kunstmatige kleuren.
De voor- en nadelen van sonaronderzoek riolering
Sonaronderzoek biedt zonder twijfel prachtige beelden waarop de conditie van de riolering tot in het grootste detail te bekijken is. Op basis van die gegevens kan een gedegen beslissing worden genomen over het onderhoud aan de riolering. Uit de variaties in de dikte van de rioolwand kunnen conclusies worden getrokken over de mate van slijtage van het riool. Daarmee wordt meteen duidelijk hoelang deze riolering nog mee kan gaan. Ook is het mogelijk om maatregelen te nemen waarmee de slijtage kan worden teruggedrongen. Voor sonaronderzoek hoeft het riool niet opengebroken te worden. Dat is een voordeel. Een nadeel is dat het een kostbare en complexe methode is.
Wanneer is een sonaronderzoek nodig?
Sonaronderzoek is nodig als er een riolering vereist is met een gegarandeerde kwaliteit. Ook met een goede camera-inspectie is de kwaliteit van een riolering uitstekend in kaart te brengen. Zo’n camera laat beschadigingen zoals breuken, barsten en lekkages in de leidingen zien. Ook schade door kalkaanslag is met een camera prima te zien. De schade die niet door een camera en wel door een sonar in beeld wordt gebracht zijn verborgen putten in de rioolwand. Alleen als die informatie noodzakelijk is wordt een sonar toegepast.
Prijs sonaronderzoek rioleringen
Leidingen traceren / Sonar onderzoek | €75 – €90* |
* richtprijs
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.