Regenafvoeren zijn meer dan enkel de regenpijp die je langs jouw gevel ziet naar beneden komen. Je hebt de ondergrondse afvoerleidingen, collectoren, putjes, verbindingen met het riool en je regenput. En spijtig genoeg kan elk onderdeel van je regenafvoer verstopt geraken…
Wat is de oorzaak van een verstopte regenafvoer?
In veel gevallen is de oorzaak organisch afval zoals bladeren of takken die een regenafvoer laten verstoppen. Maar ook zaken zoals krronkurken en schelpen van noten zijn al gevonden. Maar onderschat ook niet het hoeveelheid zand en fijne stofdeeltjes dat in de lucht hangt en samen met de regen of sneeuw naar beneden komt.
Voor het organisch afval zoals bladeren zal je wellicht bescherming hebben, voor het fijn stof en zand kan je alleen maar regelmatig je collectoren of putjes of terrasafvoeren reinigen.
In iets mindere mate krijg je ook verstoppingen door slijtage van de leidingen en door breuken in de afvoer. Deze komen voor door bijvoorbeeld werken op je dak ( ontmossen, zonnepanelen plaatsen, dakvenster,… ). Als er dan grote stukken steen of dakpan in of op de afvoer komen is dit voldoende om problemen te geven.
Waar bevindt zich de verstopping?
Een verstopte regenafvoer kan op verschillende plaatsen gebeuren. En telkens zal dit op een moeilijk bereikbare plaats zijn zoals:
- Bovenaan tussen je dak en gevel; (start van de afvoer)
- Ondergronds in één van de afvoerleidingen;
- In de collector of afvoerputjes;
- In de riolering;
- In de regenput;
- …
Wat kan ik zelf doen?
Het lokaliseren van de verstopping is al een groot werk op zich. Door op zoek te gaan naar de verstopping kan je vlotter het probleem vertellen aan de loodgieter en zal je geld besparen omdat de loodgieter minder tijd verliest.
Op moeilijke plaatsen zoals een dakrand kan het zelfs een verplaatsing uitsparen omwille van bepaald materiaal dat de loodgieter nodig heeft zoals een reachtruck.
Om de verstopping te vinden:
- Controleer of er water naast de regenpijp loopt
probleem zal zich dan waarschijnlijk reeds op het dak bevinden - Controleer alle collectors / toezichtsputjes of er doorstroming is
- Loopt het water door naar de regenwaterput of riool?
Natuurlijk doe je dit bij voorkeur als het regent maar anderzijds kan je ook gebruik maken van zichtbare vochtplekken, tuinslang om de regenval te simuleren.
Wat vermeld je in de offerte voor een verstopte regenafvoer?
Bij het opstellen van een offerte voor een verstopte regenafvoer vermeld je alvast:
- Welk probleem je denkt je aan de hand hebt;
- Waar de verstopping waarschijnlijk zit;
- Weet je dit niet, omschrijf de overlast zoals ‘waterplas naast de gevel’;
- Vraag om een uurtarief of totaalprijs;
- Zijn de transportkosten inbegrepen?;
Is de plaats moeilijk te bereiken dan vermeld je dit ook om te voorkomen dat er dubbele transportkosten aangerekend worden. Ook werken sommige loodgieters niet op grote hoogte en zal je misschien een twee loodgieter moeten laten komen als je hoogte de eerste maal niet vermeld had.
Laatste tip: ga nooit zelf op het dak zonder voldoende bescherming
Een dak opklimmen is nooit een goed idee. Zeker niet voor personen die hierin geen ervaring hebben. Na enkele minuten vergeet je de hoogte omdat je focust op de regenafvoer en dan gebeuren er ongelukken.
Wil je toch zelf het dak op? Zorg dan dat je minstens met twee personen bent en dat je alle logische veiligheidsvoorschriften naleeft.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.