Een vetafscheider of verstopte / volle vetput kan op termijn problemen geven, met alle gevolgen vandien… Een vetput onderhouden en periodiek laten reinigen zorgt voor een goede opvang van vetten tussen de afvoer en de riool. Ontdek hier alles over vetputten ledigen, reinigen en onderhouden.
Vetputten reinigen & onderhouden is wettelijk verplicht voor elk bedrijf dat zo’n put gebruikt. Vetputten reinigen & onderhouden moet door een gespecialiseerd bedrijf worden gedaan. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste beschikt een gespecialiseerd bedrijf over de juiste apparatuur om vetputten reinigen & onderhouden volgens de wettelijke regels uit te voeren. Ten tweede kan een gespecialiseerd bedrijf aantonen dat het afgevoerde vet op een verantwoordelijke en wettelijk toegestane manier wordt verwerkt. Het wordt dus aantoonbaar niet in de natuur geloosd. In dit artikel gaan we wat dieper in op de werking van vetputten en de noodzaak van vetputten reinigen & onderhouden.
Wat is een vetput?
In het afvalwater van bedrijven die met organische producten werken, dus de voedsel bereidende industrie en de horeca, zitten veel producten die verstopping van de riolering kunnen veroorzaken. Dat betreft dierlijke stoffen en vetten. Om te voorkomen dat de riolering verstopt raakt door dit afvalwater worden aan het begin van het riool vetputten bij deze bedrijven geplaatst. Een vetput, ook wel een vetafscheider genoemd, vertraagt de lozing van het afvalwater op het riool. In een vetput komt het afvalwater stil te staan. Het koelt af en de vervuiling in het afvalwater kan naar de bodem van de put zinken. Tegelijkertijd stolt het vet in het afvalwater. Dat gaat bovenop het water drijven.
In vetputten heb je dus te maken met drie lagen. Onderin zit een laag slib, bovenin een laag gestold vet en daar tussenin zit een laag relatief schoon afvalwater. Het water in die middelste laag wordt met een leiding afgevoerd naar de riolering en kan geen verstoppingen meer veroorzaken. Als vetputten na verloop van tijd vol raken wordt het vuil niet meer goed gescheiden van het water. Vetputten reinigen & onderhouden moet daarom regelmatig plaatsvinden. De frequentie van vetputten reinigen & onderhouden is afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater die er wordt geproduceerd en de grootte van de vetput.
Waarom neemt de werking van vetputten af?
Vetputten zijn plekken waar zich langzamerhand afval in ophoopt. Na verloop van tijd ontstaat op de bodem van de vetafscheider een flinke laag slib. De laag vet die bovenop het water in de vetput drijft zal ook steeds dikker worden. Beide lagen komen steeds dichter naar elkaar toe, waardoor de laag water tussen de vervuiling steeds smaller wordt. Uiteindelijk zal met het water ook slib en vet meestromen in de riolering. Een overvolle vetput kan verstopt raken met stankoverlast als gevolg. Op dat moment is er ook een grote kans op verstoppingen van het riool. Dat is strafbaar. Tijdig je vetput laten ledigen & onderhouden is dus essentieel.
Hoe werkt een vetafscheider / vetput reinigen & onderhouden?
Voor vetputten hebben ruimbedrijven en ontstoppingsdiensten speciaal ingerichte voertuigen beschikbaar. Die bevatten een tank om het afvalmateriaal af te voeren en hogedrukreinigers om de putten schoon te maken. Als een ruim- en ontstoppingsdienst langs komt wordt eerst gemeten hoeveel slib en vet er in de vetafscheider zit. Daarna wordt de vetput leeggezogen. Meestal is het ook nodig om vervolgens de aan- en afvoerleiding van de put schoon te maken. Tenslotte wordt de vetafscheider zelf gereinigd. Periodiek wordt gecontroleerd of de vetafscheider nog helemaal intact is. Het reinigingsbedrijf neemt het opgezogen afval mee naar een locatie waar het op een milieubewuste manier kan worden verwerkt.
Bij welke bedrijven is een vetafscheider verplicht?
Het wordt door de overheid verplicht gesteld om een vetafscheider tussen het bedrijf en de riolering te laten plaatsen als er organische producten in het afvalwater zitten. Voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie is een vetput verplicht. Ook de horeca, waar bij het afwassen vet in het afvalwater terecht kan komen, wordt een vetafscheider verplicht gesteld. Maar ook bij andere bedrijven kan de overheid eisen dat er een vetafscheider wordt geplaatst. De eigenaar van een vetafscheider is verantwoordelijk voor de werking van de vetput. Hij moet dus zelf tijdig zorgen voor het vetputten reinigen en onderhouden.
Hoe vaak moet je vetputten reinigen & onderhouden?
De frequentie van vetputten reinigen & onderhouden is afhankelijk van de grootte van de vetafscheider en van de hoeveelheid vet die wordt afgevoerd. Een richtlijn is dat de vetlaag niet dikker mag worden dan 16 centimeter. Je moet ook actie ondernemen wanneer de vetput half vol zit met slib. Soms duurt dat een jaar, soms een half jaar, maar er zijn ook bedrijven waar vetputten reinigen & onderhouden elke maand nodig is. Je kunt daar het beste advies over vragen bij je ruim- en ontstoppingsbedrijf.
Contract voor vetputten reinigen & onderhouden
Om bij de overheid aan te kunnen tonen dat je als bedrijf aan alle milieueisen voldoet is het verstandig om een logboek bij te houden van alle werkzaamheden aan de vetput. In combinatie met een contract, dat wordt afgesloten met een gespecialiseerde reinigingsdienst, kan verstopping van de riolering worden voorkomen. In zo’n contract worden met de reinigingsdienst afspraken vastgelegd over de frequentie van vetputten reinigen & onderhouden.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.