Bij het winterklaar maken van je zwembad moet je het zwembad leegpompen, tenminste voor een groot deel. Bij de meeste zwembaden die thuis zijn geplaatst kan dat het gemakkelijkst met een dompelpomp maar soms dien je een ruimdienst in te schakelen. Deze staat in voor het ledigen en reinigen van zwembaden.
Is uw zwembadwater troebel? Hebt u last van slib of zand en bladeren op de bodem? Last van groen zwembadwater door algengroei? Dan zit er niks anders op om een ruimdienst te laten langskomen voor het wegpompen van het zwembadwater en het ruimen van zand en slib.
Zwembad zwemklaar houden
Het winterklaar maken van je buitenzwembad is een flinke klus, net zoals het zomerklaar maken van het zwembad in het voorjaar. Als je op ziet tegen al die werkzaamheden, zoals leidingen leeg laten lopen en afkoppelen, zwembad leegpompen, filters schoonmaken, afdekzeil plaatsen, technische ruimte onderhouden en dergelijke, kun je dit uitbesteden. Je sluit dan een onderhoudscontract met een bedrijf af en dan ben je ervan verzekerd dat je zwembad altijd in topconditie is.
Een klein zwembad leegpompen
De waterkwaliteit van een zwembad is superbelangrijk. Bij een klein zwembad, dat maar voor een korte tijd wordt gebruikt, wordt aan de instandhouding van de waterkwaliteit geen aandacht besteed. Er zit gewoon leidingwater in, waar geen stoffen aan worden toegevoegd. Als je zo’n klein zwembad leegpompen moet mag het water gewoon in de tuin worden geloosd. Het water is niet verontreinigd en kan dienen als voeding voor de begroeiing in de tuin. Ook het milieu loopt geen enkele schade op als je dit water in de tuin laat stromen. Je moet alleen oppassen dat het zwembadwater om een plek terecht komt waar het geen schade veroorzaakt. Het mag dus niet je huis inlopen.
Een groot zwembad leegpompen
Een groot zwembad is geschikt om er groot een deel van het jaar in te zwemmen. Veel particulieren hebben een buitenzwembad bij huis, dat de hele zomer in gebruik is. Anderen hebben een zwembad binnenshuis, dat zelfs het hele jaar door kan worden gebruikt. Voor grote publieke zwembaden geldt hetzelfde: de buitenbaden zijn alleen in de zomermaanden open en in de binnenbaden kun je het hele jaar zwemmen. De waterkwaliteit in deze zwembaden is erg belangrijk. Om te voorkomen dat er vervuiling ontstaat ondergaat het water allerlei behandelingen. Dat heeft gevolgen voor het lozen van het water na het zwembad leegpompen.
Het water in een zwembad raakt vervuild doordat er mensen in zwemmen. Dat komt door haren, urine, huidschilfers, bacteriën en dergelijke. Als er niets aan dat water zou worden gedaan zouden de zwemmers na verloop van tijd ziek worden. Daarom wordt de kwaliteit van het zwemwater voortdurend door meetapparatuur bewaakt en op peil gehouden. Dat gebeurt hoofdzakelijk met het desinfectiemiddel chloor, wat ook goed te ruiken is. Omdat chloor schadelijk is voor het milieu wordt het zo weinig mogelijk toegepast. In België wordt naast chloor gebruik gemaakt van oxidatie, koperionisatie en UV-straling om de kwaliteit van het zwemwater in commerciële zwembaden op peil te houden.
Een zwembad leegpompen en het water lozen
De conclusie uit het bovenstaande is dat zwembadwater uit een groot zwembad niet mag worden geloosd in de natuur. Dat komt vooral vanwege de toevoeging van het chloor. Bij een zwembad leegpompen moet het water worden afgevoerd via het riool. Particulieren die hun zwembad leegpompen moet goed opletten via welk riool ze dit water afvoeren. Want in België wordt het regenwater op sommige plaatsen gescheiden opgevangen van het verontreinigde water. Regenwater wordt daar onbehandeld in de natuur geloosd. Zwembadwater mag daar niet in terecht komen, want daardoor zou grote milieuschade ontstaan.
In de praktijk betekent dit dat een zwembad leegpompen met beleid moet worden aangepakt. Eerst moet een geschikte afvoerput worden gevonden. Als je twijfelt kun je altijd kiezen voor het lozen van het zwembadwater via het toilet. Want dat valt altijd in de categorie verontreinigd water. Bij het zwembad leegpompen kun je het water daar met een gerust hart in laten stromen. Het water wordt dan via het riool naar een zuiveringsinstallatie vervoerd, die alle schadelijke stoffen er uit haalt. Als je in een gebied woont waar regenwater en rioolwater niet worden gescheiden, mag je het zwembad leegpompen in een rioolput langs de straatkant.
Zwembadonderhoud en zwembad leegpompen uitbesteden
Er zijn twee manieren om een zwembad goed de winter te laten doorstaan. Bij de eerste methode gaat het zwembad in een soort winterslaap, waarbij alle apparatuur wordt uitgezet en afgekoppeld. Dat wordt gedaan in een aantal stappen, die in de juiste volgorde na elkaar moeten worden gezet. Als een winterslaap niet kan vanwege de grondwaterstand kun je kiezen voor actief overwinteren. Dan wordt er een sensor aangebracht die de temperatuur meet. Zodra de temperatuur tussen de 0 en 5 graden komt wordt de pomp voor de filtratie opgestart. De rest van de voorbereidingen lijkt sterk op die bij de zogenoemde ‘winterslaap’.
Het is tijdrovend en ingewikkeld om een zwembad winterklaar en zomerklaar te maken. Als je het verkeerd doet kunnen onderdelen van het zwembad in de winter tijdens een vorstperiode kapot gaan. Dat kun je voorkomen door het onderhoud van het zwembad uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat houdt het zwembad in een goede conditie en garandeert dat het zwemwater goed schoon is. Er wordt ook regelmatig gecontroleerd of er lekken zijn.
Nood aan een snelle interventie dienst? Vraag snel uw offerte aan.
Nood aan een snelle dienst of dringende interventie? Welke tarieven en prijzen zijn van toepassing in de week en in het weekend en feestdagen? Vraag via onze website een vrijblijvende offerte aan bij een ruimdienst in jouw buurt.